Blog

Ce inseamna -Consiliere sistemica de cuplu si familie?

Consilierul sistemic de cuplu si familie este un colaborator, al cuplului sau al membrilor familiei, care incearca impreuna cu acestia sa identifice problemele si sa restructureze modalitatile de comunicare si relationare pentru a produce schimbarea in sistem.

Terapia sistemica de cuplu si familie este o forma de terapie care foloseste ca metoda de lucru metafora sistemului.

“Oamenii se afla in relatie interdependenta unii fata de altii, formand subsisteme si suprasisteme care respecta legile sistemului.”

Cand un membru al familiei pe care terapia sistemica de cuplu si familie il denumeste “pacientul identificat” are dureri “sau este purtator al simptomului (de ex; anxietate), toti membrii familiei simt aceasta durere intr-un anume fel”.

Simptomul manifestat de pacientul identificat este de fapt rezultatul unor relatii disfunctionale dintre membrii familiei din care face parte.

Acest lucru este posibil pentru ca familia se comporta ca un intreg.

“O relatie maritala in suferinta tinde sa produca un parentaj disfunctional. Pacientul identificat este membrul familiei cel mai vizibil afectat de relatia maritala in suferinta, si cel mai expus la parentajul disfunctional”.

Consilierul sistemic de cuplu si familie nu se uita numai la ce gandeste sau simte persoana care manifesta problema (intrapsihic) ci este interesat si de relatiile in care este prinsa acea persoana (perspectiva sistemica) precum si legatura care exista intre problema si aceste relatii.

Modificarea relatiilor dintre aceste persoane ,care manifesta problema, si membrii familiei are ca si efect modificarea starii interioare a acesteia, putand duce la disparitia “simptomului”.

Este necesar ca un terapeut sistemic de cuplu si familie sau un consilier psihologic sistemic de cuplu si familie sa invite in terapie / consiliere toti membrii familiei care au legatura cu problema pacientului identificat.

In cazul in care nu este posibil acest lucru, se va lucra doar cu clientul purtator al simptomului, tot sistemic, schimbandu-i perceptia asupra relatiilor. O schimbare semnificativa la nivelul unui individ atrage dupa sine schimbari la nivelul intregului sistem.


Virginia Satir_Terapie de familie_

Institutul de Cuplu si Familie  (www.icf-iasi.ro)

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce inseamna -Consiliere sistemica de cuplu si familie?

Consilierul sistemic de cuplu si familie este un colaborator, al cuplului sau al membrilor familiei, care incearca impreuna …